Ligging

Vakantiehuis Zuid Limburg Dromen onder de bomen

Groot Welsden (Limburgs: Groeët-Welsde)

is een buurtschap op het Plateau van Margraten ten noorden van het dorp Margraten in de gemeente Eijsden-Margraten. Groot Welsden ligt ingeklemd op het plateau van Margraten tussen het dal van Geul en Gulp aan de noord en oostkant.

Aan de westzijde wordt Groot Welsden begrensd door de Maas en Jeker. Door de ligging in het landschap kunnen we min of meer spreken van een zgn. microklimaat, dat uitstekend geschikt was en is voor boomkwekerijen en fruitteelt, welke op ruime schaal worden bedreven.

In de buurtschap zijn verschillende opvallende boerderijen te vinden. De boerderijen zijn langzaam maar zeker in de minderheid geraakt, maar worden grotendeels nog wel bewoond door autochtonen. De zeer hechte buurtschap telt ca. 160 inwoners en staat bekend om zijn gastvrijheid en het jaarlijks door de Jonkheid georganiseerde weidefeest.

Op ruim een kilometer afstand kijk je in het gapende gat van de 48 ha grote mergelgroeve ’t Rooth, waarin reeds 25 ha van het gebied tot beschermd natuurgebied is verklaard en aan de natuur is teruggegeven. De groeve is beperkt en enkel na aanmelding vooraf toegankelijk voor publiek maar een wandeling naar of rondom de groeve is al een hele belevenis.

Margraten mag je niet verlaten zonder eerst de indrukwekkende Amerikaanse Begraafplaats bezocht te hebben. Op deze begraafplaats staat een monument ter nagedachtenis aan de overleden Amerikaanse soldaten ten tijde van de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en in het Roergebied, gedurende de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats is gelegen tussen de plaatsen Margraten en Cadier en Keer, aan de N278.De begraafplaats is ca. 26,5 hectare groot. De Nederlandse regering heeft de grond uit eerbied en dankbaarheid in eeuwigdurende bruikleen afgestaan aan de VS. Er liggen in totaal 8.301 Amerikanen begraven in evenveel graven met evenveel witte kruisjes. Letterlijk en figuurlijk een plek om stil van te worden.